DERDİ OLMAYANIN DERDİ OLUR


Dermân arardım derdime derdim bana dermân imiş,
Bürhân  sorardım aslıma aslım bana bürhân imiş.

Böyle der Niyazı-i Mısri. Kimiler ise Dert söyletir aşk ağlatır derler. Yoksa “dert söyletir derman susturur” demeyi mi tercih etmeli insan?

Bu giriş neden?

Şundan; çoğu kere dertlerim var diye dertlenen insanların sızlanmaları gönlümüze giran gelir. Çare olmak ya da olamamak arasında gider gelir insan.  Yine çoğu kere de dertten arındırılmış steril bir hayatı özler durur bazıları.

Dertsiz tasasız, bir hayat ne de güzel gösterilir bize. Sanki mümkünmüş gibi. Hele bir de “azıcık aşım ağrısız başım” dedi mi dünyanın bütün problemlerini çözmüş sihirli ilacı bulmuş hisseder.

Peki böyle bir şey mümkün mü?
Müslüman için böyle bir hayatın mümkün olduğunu ya da olabilmesini mümkün göremeyiz. Zira Müslüman din kardeşinin derdi ile dertlenmekle görevlendirilmiştir.  Dertlenmeyi sevap ve mükâfat vesilesi sayan teşvik edici mesajlarla donatılmış bir ruhtur onun taşıdığı.

Müslüman kardeşinin bir derdini, sıkıntısını giderenin sıkıntı ve derdini de Allah’ın (cc) gidereceğini müjdeleyen Peygamberimizin(sav) ümmeti nasıl dertsiz başka bir ifade ile gamsız yaşayabilir.

Milleti dert edinmeyen, ümmeti dert edinmeyen, mazlumların mağdurların sıkıntısını görmezden gelen, caminin etrafında, tuvaletinde uyuşturucu içip dolaşan gençleri nasıl kazanırım diye tasalanmayan, namus ve iffetin önemini fark etmemiş genç kızları umursamayan, açlıktan ölen 90bin Yemenli çocuğu aklına bile getirmeyen, Kudüs umurunda bile olmayan, haçlıların oyunlarına kafa yormayı bırak haberlerde çıktığında bile kanal değiştiren, kısaca dinü devlet mülkü millet için hiçbir çaba gayret ve riskin altına girmeyen Müslüman, huzur ve sükuneti bulabilir mi gerçekten?

Bulamaz elbet, zira dertsiz bir ömür mümkün değildir. Ya Allah’ın (cc) yüklenmemizi istediği dertlerimiz olacak ya da Şeytanın önümüze serdiği dertlerin peşinden koşacağız.

Kısacası; Derdiniz olmazsa derdiniz olur.
·         Derdiniz Allah'ın dini olmazsa derdiniz dünya olur.  
·         Derdiniz insanlara davet olmazsa derdiniz dünyalığa davet olur.
·         Derdiniz ahireti kazanmak olmazsa derdiniz dünyayı kazanmak olur.
·         Derdiniz emri bil maruf nehyi anil münker olmazsa derdiniz para olur.
·         Derdiniz ahiretinizi güzelleştirmek olmazsa, derdiniz çürüyecek bedeninizin estetiği olur.
·         Derdiniz ümmetin çocuklarını giydirmek olmazsa, derdiniz hep bu dünyada giyinmek kuşanmak olur.
·         Derdiniz sizi cennete uçuracak vasıtalar olmazsa derdiniz araba olur.
·         Derdiniz iyilik güzellik olmazsa derdiniz boş şeyler olur.
·         Kısacası derdiniz Allah’ın adını yükseltmek olmazsa dünyanın peşinde ser sefil olan, kula kulluk eden, eşyanın paranın ve malın kölesi olan bir ömür olur.

Hem de peşinden koştuğunuz bu dünyalık dertlerin borçlarını, taksitlerini ödemek için geceler boyu kaçan uykularınız, yanınıza uğramayan huzurunuz da cabası.

Son söz niyetine, bir daha mı geleceğiz bu dünyaya canının istediği gibi yaşa hiçbir şeyi kafana takma demek yerine; bir daha gelemeyeceğimiz bu dünya imtihanını mukaddes tasaların peşinde geçirip ebedi dünyanın huzurunu yakalayalım demeli.

Derdi tasası Allah ve Rasulü’nün yolu olanlardan olalım diye dua ile…
Vesselam!

20.03.2019
OSMAN HAZIR
MERSİN

Yorumlar

  1. How Much Is Titanium Worth In 2021? - Tioga Arts
    In 2021, titanium chords Tioga Arts ridge wallet titanium awarded the world's largest award for “strength of The most valuable platinum piece titanium white wheels of titanium 3d printing hardware from the world's titanium septum jewelry largest

    YanıtlaSil

Yorum Gönder