REDDETMENİN CAZİBESİYLE SADECE ALLAH DİYEBİLEN GENÇLİK



İman reddetmeyi (Hayır diyebilmeyi), Allah dışındaki çeldiricilere karşı durabilmeyi içerisinde barındırır. Reddetmek iradeli olmayı gerektirir. İradesi kuvvetli ve güçlü olan kazanır. Sporda, sınavda, kavgada ve de hayatın her alanında iradesine hâkim olan güçlü olan kazanır.

Gençler güçlüyüm der. Kendisine yap denene hayır diyebildiğini göstermek ister. Ana-baba, aile, çevre, okul, öğretmen hep bu kafa tutmalardan, şişirilmiş öz güvenden nasibini alır. Peki, doğru mudur? Belki de bir yere kadar evet. Şöyle ki; Gençlerdeki bu kudreti doğru bilgi, eğitim ve imanla kontrollü güç haline getirebilirsek o zaman gençliği kula kulluktan kurtarmayı başarabiliriz.

Ne dersin genç kardeşim içinde kopan isyan ve kafa tutma fırtınaları sana dünyaya karşı gelecek, dağları devirtecek bir kuvvet mi veriyor. Kimse sana bir şeyi yaptıramaz ve sana karışamaz öyle mi? Öyleyse bu sözüm sana genç kardeşim. Lütfen biraz sabırla yazıyı sonuna kadar oku bi zahmet.

Seni uyaran annene- babana hayır deyip dikleniyorsun. Bunu da arkadaşlarına böbürlenerek anlatıyorsun ya, bununla da arkadaş çevrenin içerisinde bir yerin olmasını istiyorsun ya,
Ya da saçının şekli, kıyafetinin uygunsuzluğu konusunda okul idaresinin isteklerine uymamayı bir direniş göstergesi olarak görüyorsun ya, gizli gizli sigara içmeyi, hatta okul binasının  yasak alanlarında içmeyi bir güç gösterisine çeviriyorsun ya, sana namaz kılman, tesettüre riayet etmen, kitap okuman için yapılan telkinlere karşı çıkmayı marifet sayıyorsun ya, toplumun uymanı istediği kurallara aykırı davranmayı, gençlik ve güç- kuvvet gösterisi olarak görüyorsun ya,  

Bir düşün bakalım; bütün bunlarla sen gerçekten kafa tuta bilip, hayır diyebilmiş, gücünü kuvvetini etrafına gösterebilmiş mi oluyorsun? Yoksa tam aksine seni parmağında oynatan biri ya da birilerinin gücüne boyun mu eğmiş oluyorsun?

Nasıl mı? Hadi beraber bakalım. Mesela şimdiye kadar karşı çıkmayı marifet saydığın şeylere uymaya çalış da görelim iradeni. Ya da sabahın köründe uykuya kafa tutup namaza kalkmayı becer de görelim sen mi güçlüsün yoksa sıcacık yorgan mı?

Kaldırımda yürürken, yemek yerken bile kafanı kaldırmadığın akıllı(!) telefonunu üç gün bırakabil de görelim sen mi güçlüsün yoksa 300 gr’lık plastik yığın mı? Ya da Facebook, twitter, youtube vb. sosyal ve sanal ağların dünyasına hayır deyip arkadaşlarınla Kur’anı Sünneti anlama ağı kur ve her gün bir ayet, bir hadis öğrenmek için çalış da iradeni görelim.

Ya da içtiğin sigaranın dumanına, nikotinine kafa tut ve onu terk ette göreyim seni. (Yüz ve el gibi) görünen kısımlar müstesna, zînet (yer)lerini göstermesinler. Başörtülerini ta yakalarının üzerine kadar salsınlar Nur:31” ayeti ortada dururken tesettür ( kadın ve erkek için) bir farz olarak karşımızdayken, onu modanın ve markanın kurbanı olmuş bir tarz haline dönüştürmekten kurtul da bir görelim gençliğinin gücünü.

Zinaya yaklaşmayın ayeti önümüzde iken, “Mü'min kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar.Nur:30, Mü'min kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. Nur:31” İlahi emirleri karşımızda iken; açık saçık giyinmekten ve ya açık giyinene bakmaktan, aşk-meşk, flört kılıfı ile süslenmiş zina ortamlarından uzak durmayı bir dene de görelim Müslüman delikanlı ve Müslüman genç kız kardeşim.

Bu örnekler o kadar çoğaltılabilir ki;  gücünü kuvvetini, kafa tutma iradeni gösterebileceğin öyle meydanlar çıkar da şaşar kalırsın. Bilesin ki yanlış yerde yanlış şeylere kafa tutar, karşı gelir, yanlış şeyleri reddedersen iradenin gücün kuvvetin sende olduğunu zannedersin amma yanılırsın haberin olsun. Allah’a adanmayan, Allah’ın emrine verilmeyen güç-kuvvet, irade ve gençlik, Allah dışında emrine girecek, köle olacak o kadar “tanrıcık” bulur ki farkına bile varamazsın.

Nefsin, şeytan, paran, hayranı olduğun sanatçılar, moda, spor vs. ikonları*, sahte idoller*, sosyal medya vs hepsi seni alır götürür. Kendine kul-köle ve esir ederler. Ama sen hala gücün sende olduğunu zannedersin.  Batman’dan, Transformes’tan, Örümcek Adam’dan kahramanlar bekler, Ronaldo gibi, Rihanna gibi saç şekli yapmaya çalışır, oradan oraya savrulur gidersin. Birileri senin için neyi düşünür ve sana neyi dayatıp reklamlarla, magazin programları ile neye yönlendirirse iradeni o tarafa kaydırırsın ama hala güç-kuvvet ve iradenin sende olduğunu zannedersin.

Şimdi genç kardeşim! Evet kaçınılmaz bir durum; sen illaki bir şeye kafa tutacak, bir şeyleri red edeceksin. Çünkü seni yaratan senin içine bu duyguyu kendisi yerleştirmiş, ilave olarak da seçme hürriyetini (cüz-i irade) sana vermiştir. Ama doğru kullanmak şartıyla…

O zaman seçimini doğru yap. Lâ (Hayır) diyeceğin şey/şeyler doğru olsun. Zira her Lâ (hayır)’dan sonra mutlaka “İlla (ancak)” vardır. Seçimin Allah ve yolu olsun. Sende bu güç var. Haberin olsun. 17-18 yaşında Hz. Peygamberin orduya komutan olarak atadığı Üsame b. Zeyd örneğin, 21 yaşında İstanbul’u fetheden Sultan Fatih rehberin olsun.
Selam ve dua ile kalın..

Vesselam….
12 Aralık 2015

Mersin

Yorumlar