İMAM HATİPLİ GENÇLER İÇİN PRATİK ÖNERİLER



Bu yazımda, ülkemizin geleceğinde teminat ve mihenk noktalarının başında yer alan ve mensubu olmakla bahtiyar olduğum İmam Hatipli gençler için pratik bazı tavsiyeleri paylaşmak istedim. Şunu öncelikle belirtmeliyim ki bu metini hazırlarken Müslüman Fertten, Müslüman bir dünyaya uzanan kutlu seyrin oluşması için hayatını feda eden, bu gün için de ümmete rehberlik edecek bir “Miras” bırakan Şehid İmam Hasan El- Benna’nın gençlere yaptığı tavsiyeler merkeze alınmıştır.  Benim düşünce dünyamın oluşmasında da önemli bir yere sahip olan büyük dava adamına rahmet olsun.

GENÇ İMAM HATİPLİ;


  1. İmam Hatiplerin geçirdiği tarihi süreci iyi öğren.
  2. İnsanların yanlışa düşmemesi ve yanlışlardan kurtulabilmesi için en büyük sorumluluğun İmam Hatip neslinde olduğunu ve bu sorumluluğun aynı zamanda imam hatiplinin kurtuluş vesilesi olduğunu iyi bil.
  3. İmam Hatip Neslinin; Asrın ihtiyaçlarını müdrik (idrak etmiş, anlamış, özümsemiş), doğuyu ve batıyı iyi bilen münevver(aydın), dindar görüneceğim diye mutaassıp olmayan, aydın desinler diye de dinden taviz vermeyen, tavizsiz fakat müsamahakâr bir nesil olduğunu iyi bil ve anla.
  4. Her yerde gerçek bir İmam Hatipli ruhu ile hareket et. Bu ruhun bütün hayatını kuşatmasını sağla.
  5. Okuduğun okulun mensuplarını iyice tanı ve kendini tanıt. Onlara kardeşlik haklarını mükemmel bir şekilde yerine getir ve onların çalışmalarına katıl. Gerçek bir özrün olmadıkça çalışmalardan geri kalma.
  6. Devamlı abdestli bulunmaya çalış.
  7. Şartlar ne olursa olsun ezanı duyduğun zaman namaza kalk. Namazını güzelce kıl Çünkü Namaz senin için ayırıcı bir özelliktir.
  8. Her zaman Allah’ın kontrolünde olduğunu unutma, Ahireti hatırla ve ona hazırlık yap, Nafile ibadetlerle (Teheccüd, oruç, sadak vb.) ona yaklaş
  9. Her akşam Uyumadan önce mutlaka belli bir zamanı nefsini muhasebeye ayır.
  10. Zamanını faydalı şeylerle değerlendir. Çünkü vakit hayattır. Boşa vakit geçirme.
  11. Yapmamız gereken işler vaktimizden fazladır. Vakitten yararlanmak için başkasına yardımını esirgeme. Yapacak bir görevin varsa onu en kısa yoldan en güzel şekilde bitirmeye çalış.
  12. Kur’an okumayı, onu dinlemeyi ve manalarını düşünmeyi alışkanlık haline getir. Kur'anın meal ve tefsirinden okumayı adet haline getir. Kısa surelerden başlamak üzere sürekli Kur'an tefsiri oku. Azıcık zamanını bile yararsız işlere ayırma.
  13. Allahın kitabından bir Hizbden (5 sayfa) az olmayan günlük bir okuma alışkanlığın olsun. Kur'anı devamlı okumaya ve hatmetmeye çalış.
  14. Riyazu's-Sâlihîn adlı Hadis Kitabını edin ve onu nefsine ve ailene oku!
  15. Siyer ve Sahabe Hayatını anlatan kitaplardan her gün mutlaka bir bölüm oku.
  16. Mutlaka bir İlmihal kitabı edin. Anlayarak oku
  17. Okuma ve yazma konusunda kendini geliştir. İmam Hatip ruhuna uygun gazete ve dergileri çokça oku. Sen de yazılar yaz.
  18. Küçük de olsa kendine ait bir kütüphanen olsun. Harçlığından bir miktarı kitap almak için ayırıp kendi paranla kitap almanın tadına var. 
  19. Okul derslerinde mutlaka başarılı ol. İyi bir İmam Hatipli her alanda başarı olandır.
  20. İslam’ın ve Müslümanların Genel ve temel meseleleri konusunda kendini geliştir.
  21. İmam Hatip ruhuna aykırı yayın ve kuruluşlardan uzak durman senin için önem arz eder..
  22. Arapça’yı güzel öğren, çünkü Kur'an en güzel şekilde Arapça ile anlaşılır.
  23. Dilini düzgün konuşmaya çalış.  Çünkü bu Müslüman olmanın belirtisidir.
  24. Doğru sözlü ol. Asla yalan söyleme. Peygamberimiz şöyle der: "Doğruluk iyiliğe götürür. Kişi doğru söylemeye devam eder. Allah katında sıddık olarak yazılıncaya kadar. Yalan da kötülüğe götürür. Kişi yalan söylemeye devam eder. Allah indinde yalancı olarak yazılıncaya kadar."
  25. Başkasına ve kendine verdiğin, sözüne vefa göster. Şart ne olursa olsun bunlara aykırı davranma.
  26. Cesaretli ve sabırlı ol. Cesaretin en değerli olanı da her zaman ve her yerde hakkı söylemek, sır saklamak, hatasını itiraf etmek, insanların hakkını vermekte insaflı olmak ve öfke anında nefsine hâkim olmaktır.
  27. Çok Hayâlı ve İffetli ol, iyilik ve kötülüklerden çok etkilen. Unutma ki İffet ve Hayâ (utanma uygusu)Müslümana çok yakışır. Peygamberimizin; Utanmıyorsan dilediğini yap. Sözünü mutlaka dikkate al. Öz güvenle utanmazlık ve ukalalık arasındaki çizgiyi koru. Senin iffet ve hayânı bırakman için sana yapılacak telkinlerin tamamına kulaklarını kapat.
  28. Adaletli ve bütün durumlarda doğru hükümlü ol. Kızgınlık sana iyilikleri unutturmasın. Düşmanlık seni iyilikleri unutmaya sevk etmesin. Nefsinin ya da insanlardan en yakının aleyhinde ve acı da olsa doğru söyle.
  29. Samimiyetsizlik ve Zillet (alçaklık, aşağılık kompleksi)  derecesine varmadan mutevazi (alçak gönüllü) ol. Çünkü samimi tevazu (alçak gönüllülük) seni yükseltir. Maddi isteklerin konusunda devamlı mertebenden azını iste ki ona ulaşasın.
  30. Kişileri arkasından çekiştirmek ve tavırlarını küçümsemekten sakın. Hayırdan başka bir şey konuşma.
  31. Karşılaştığın kardeşlerine selam ver ve tanışmaya çalış.
  32. Nefsinle şiddetli bir şekilde mücadele et ki, onun yularını ele alasın; gözünü haramdan ayır, duygularına hâkim ol.
  33. İyiliği emret kötülükten de sakındır (Emri bil Maruf ve nehyi anil Münker).Sana gelen musibetlere de sabret. (lokman,17)
  34.  Anne-babana iyilik yapmanı tavsiye ederim. Onlara eza,sıkıntı vermekten sakın!
  35.  Tanıdığın olsun, tanımadığın olsun Müslümanlar arasında selamı yaygınlaştır.
  36.  Hiçbir kimseye küfür etme ve kötü lakap takma!
  37.  Nemimeden yani, insanların arasını bozmak için laf taşımaktan kesinlikle sakın.
  38. Gıybetten yani; din kardeşinin hoşuna gitmeyecek şeyi onun arkasından konuşmaktan sakın.
  39. Kimseyi küçümseme! Muhakkak ki takvadan başka, kimsenin başkalarına karşı bir üstünlüğü yoktur.
  40. Lokman Suresinin mana ve tefsirine özel önem ver. Oku, anla ve uygula.
  41. Her gün için kendine zikir edin. Örneğin 100 defa salâvat, 100 defa Esteğfirullah, 100 defa La İlahe İllallah gibi.
  42.  Sılay-ı rahim yapmanı tavsiye ederim. Akrabanla ilişkini(sılay-ı rahimi)kesmekten sakın!
  43. Sana rıfk,hilim ve sükuneti tavsiye ederim. Sert, katı davranmaktan ve acelecilikten sakın!
  44. Konuşmakta olanın sözünü kesme! İyi bir dinleyici ol. Çünkü dinlemek anlamanın ve iletişimin anahtarıdır.
  45. İnsanlara zina iftirasında bulunmaktan ve namuslarına itham etmekten sakın! Bu, büyük bir günah ve fitnedir.
  46. Doğru sözlü ol, yalan konuşma!  Yalan, fasıklığa götürür. Fasıklık da Cehenneme götürür.
  47.  İkiyüzlü olma! Birine bir yüzle, ötekine başka bir yüzle gelme!
  48. Kalben merhametli, mert ve müsamahakâr ol. Affet, yumuşak ve halim ol... Hem insanlara, hem hayvanlara yumuşak davran, bütün insanlarla davranışın güzel olsun.
  49. Küçüklere merhametli büyüklere saygılı ol. Topluluklarda başkasına yer ver. Tecessüs (gizli kusurları araştırma) yapma, bağırıp çağırma. Giriş ve ayrılışta izin iste...
  50. Devamlı vakarlı ol, fazlaca gülme ve ciddiyeti tercih et. Çünkü Allah'a bağlı olan gönül, sakin ve vakarlı olur. Bununla birlikte Vakar seni, doğru şakadan ve tebessümden de alıkoymasın.
  51. Başkalarında olan hakkını iyilikle almaya çalış, üzerinde olanı da eksiksiz iade et
  52. Hayırlı işlerde öncü ol ki, ecir kazanasın ve onda seni takip edenlerin de sevabına nail olasın.
  53. Hiç bir konuda aşırı tartışma. Zira tartışma hiçbir zaman yarar sağlamaz.
  54. Maskaralık yapma. Çünkü gerçek bir İmam Hatipli, değerini düşüren maskaralıktan uzak kalır.
  55. Konuşurken dinleyicinin işiteceğinden fazla sesini yükseltme. Çünkü bu bencillik ve eziyet vermektir.
  56. Çok aktif ol, toplum ve insanlık yararına yürütülen hayırlı hizmetlerde hep önde ol. Başkalarına bir yardım sunabildiğin zaman mutluluk ve sevinç hisset. Hastaları ziyaret et, muhtaçlara yardım et, zayıfları koru, felaketzedelerin acılarına ortak ol... Devamlı hayırlı işlere koş...
  57. Kesinlikle Etnik ayrımcılık (ırkçılık) yapma ve bütün Müslümanların kardeş olduğu bilinci ile hareket et.
  58. Kötü arkadaş ve dostlardan uzaklaş. Çünkü kişi arkadaşı ile tanınır ve bilinir. Ayrıca kötü arkadaş kişiyi olumsuz yönde etkileyecektir.
  59. Başkasını körü körüne taklit etme. Fikirsiz asalak olma!
  60. Hayatın bütün görüntülerinde elinden geldiği kadar İslami örf ve adetleri yaşatmaya çalış, yabancı adetlerden ise uzaklaşmaya çalış. Mesela: selamlaşma, dil, tarih, kılık, kıyafet, ev eşyası, üzülme, sevinme... Bütün bunlarda İslam’ın emirlerini takip et.
  61. Özellikle giyim kuşam konusunda Modayı değil İslam’ı, tarzı değil farzı ve sünneti dikkate al. İslam’ın tesettür ve giyim kuşam konusundaki emirleri, ilkeleri ve ruhuna uygun giyin. Tesettürün yozlaşmasına müsaade etme. Yani Elbiselerin İslam’ın kapatılmasını istediği yerleri kapatacak şekilde: Uzun, geniş, büyük ve kalın olmalı, kısa, dar, küçük ve şeffaf olmamalıdır.
  62. Her konuda temizliğe önem ver. (Evinde, elbiselerinde, vücudunda, okulunda...) Çünkü İslam Dini, temizlik üzerine kurulmuştur.
  63. Gücünü ve bedenini korumaya önem ver ve sağlığın bozacak şeylerden kaçın. Sağlığına mutlaka dikkat et. Herhangi bir hastalığın varsa mutlaka tedavi ol.
  64.  Kola vb... uyarıcı meşrubatı çok içmekten uzaklaş, bunları içme. Sigara, alkol ve uyuşturucu içmekten ise kesinlikle sakın.
  65.  Yemek yerken ve içerken besmele çek. Bitirdiğinde de elhamdülillah de!
  66. Sağ elinle ye ve sağ elinle iç! Sağ elinle al ve sağ elinle ver!
  67. Harçlığının bir kısmı ile İslam’ın ve toplumun faydasına işler yap. Harçlığın ne kadar az olursa olsun, ondan fakir ve yoksullara bir hak ayır...
  68. Az da olsa harçlığının bir kısmını beklenmedik durumlar için tasarruf et. Kesinlikle lüks ve marka takıntısına kapılma. Çünkü lüks ve marka peşinde koşmak seni ideallerinden uzaklaştırır, yoksulların halinden anlama kabiliyetini köreltir, duyarsızlaştırır, ayrıca lüks ve markanın sonu yoktur. Bu nedenle ulaşılamayan her lüks mutsuzluğunu daha da arttırır.
  69. Gaye ne olursa olsun kumarın, şans oyunları vb. her türlüsünden uzaklaş. Haram kazançtan kesinlikle sakın...
  70. Eğlence yerlerine yaklaşmak şöyle dursun, onlara karşı bir mücadele içerisinde olmalısın.
  71. İnternetin, telefonların ve teknolojinin seni esir almasına müsaade etme. Bunların gönlünde değil avucunda yer almasına müsaade ederek kontrolü elinde tutmayı bil.
SON NOT:
Sevgili İmam Hatipli kardeşim; bu metinde ifade edilenler sorumluluklarımızın sadece bir kısmıdır. Sana düşen bu çizgi üzerinde yürüyüp iyi ve güzellikte kendini yetiştirme konusunda gayretli olmandır. Allah yar ve yardımcın olsun.!

13.10.2015
MERSİN



Yorumlar