GENÇLER İÇİN: ÜSVE-İ HASENE- ROL MODEL; RASULULLAH (S.A.V)



Üsve-i Hasene          : Mutlak anlamda (her yönüyle) "en güzel örnek"
Rol Model                  : Davranışları başkaları  tarafından örnek alınan kişiler, "örnek kişi"

İnsanlık, her devirde kendisinden daha iyi, farklı yönleriyle daha üstün gördüklerini  örnek alma, model edinme ihtiyacı duymuştur. Pusulasını kaybetmiş gemi misali okyanuslarda savrulan insanlığın bugünkü  durumu, maalesef içler acısıdır. Doğası gereği ihtiyaç duyduğu doğru örnek ve modellere ulaşamayan insanlar, kendilerini dipsiz kuyulara çekecek sahte ikonları*  rol model olarak benimsemekte hiç bir sakınca görmemektedir. Futbolun, pop müziğin, sinemanın ikonlarını modelleyen gençliğin hali meseleyi olanca açıklığı ile anlatmaktadır.

Model almak öyle bir şeydir ki ; özellikle ergenlik ve genç yetişkinlik dönemlerinde (12-25 yaşları arası) bulunanların hayatının tamamında ve tüm yönleriyle kendisinin gösterir. Hiç bir sınır tanımayan bu yanlış modelleme bir süre sonra kişiyi aynileştirir.  Pırıltılı ışıkların altında, bol para ile çevrilmiş, hesap verme, sorumluluk ve ahlakilik kaygısı taşımadan hayat süren leşlerin, gençliğimize çizdiği yolda; uyuşturucu, içki, fuhuş, sapıklık, intihar ve sefahat neredeyse olmazsa olmaz rutinlerdir.

Hiç bir kutsalı ve ahlaki zemini bulunmayan bu sahte ve sapkın dünyaya ait "Tanrılaştırılmış" kişilerin ve "Modernlik Dininin" tek kuralı vardır. O da " Kişisel tercih" tir. Rivayeti ve kıymeti kendinden menkul bu "kişisel tercih" kuralı öylesine kutsanır ve tabulaştırılır ki; örneğin, gerçek cinsiyet kimliğinin aksine sapık davranış ve uygulamalar dahi bu kurala göre kabul edilebilir, hatta saygı duyulması gereken bir durum olarak karşımıza çıkartılır. Giyim kuşamın sınırı o kadar zorlanır ki insan bedeninin bütün sırları ortaya dökülür ama kural yine aynıdır; kimseyi ilgilendirmez "kişisel tercihimdir".  Yine nikahsız beraberlikler yaygınlaşır ve evlilik kurumu küçümsenir, nikah sadece "bir imza" algısına indirgenir, bunda da "Modernlik Dininin" "kişisel tercih" kuralı aynen geçerlidir maalesef.

Örneklerini o çok fazla bulabileceğimiz bu yanlış modelleme dünyasının bizi getirdiği sonuçları; futbol maçlarında gözü dönmüş bir şekilde birbirlerini öldürenlerin, her gün bir başkası ile gezip tozup zina etmeyi normal görenlerin, eşcinselliği eleştirmeyi bile suç görmeye çalışanların durumundan vb. manzaralardan da anlayabiliriz. Yine en yakınlarının ölümüne dökmediği göz yaşlarını, idolü* kabul ettiği sahte ikonları için akıtanların ruh hali de çok dikkat çekicidir.

Çizdiğimiz bu karamsar tablonun aydınlık ve tertemiz bir hale dönmesi mümkün müdür? Elbette mümkündür. Hayat kitabımız Kur'an-ı Kerim'in ifadesi ile "Üsve-i Hasene" (Ahzab:21)  Hz Muhammed ve onun dizinin dibinde yetişmiş Sahabe-i Kiram her yönleri ile Rol Modellerimiz olarak karşımızda durmaktadır.


Mutlak anlamda en güzel örnek (Üsve-i Hasene) Rasulullah (s.a.v) dir. O'nu örnek alıp modellerken rehberimiz olmaya en layık olanlar da yine Efendimizin ifadesi ile " Gökteki yıldızlar gibi" yol buldurucu pusulalarımız olan Sahabe-i Kiramdır. Bu gün, her zamankinden daha fazla bu örneklikten beslenen ve Rasulullah (s.a.v)'i önder ve örnek edinmiş bir nesle ihtiyacımız var.

Bu neslin yetişmesi için verilecek mücadele Uhud savaşı ve Okçular tepesi ilişkisi ile benzerlikler göstermektedir. Mücahedeyi kazanabilmek için meydanda savaşanlar kadar elleri tetikte okçular tepesinde nöbet tutanlar da çok önemlidir. Özlemini çektiğimiz nesillerin yetişeceği okullarımız, medreselerimiz, kitaplarımız ve Rasulullah'ın (s.a.v) örnekliğine ulaştıracak bütün alanlar Okçular tepesidir. Nöbet yeri asla terk edilmemelidir.

Düşman Arkadan Dolanır

Oyun eğlence, aşk-meşk ya da bu gün olduğu gibi, toplumun değerleri ve dokusu ile uyumlu insanların yönetiminde siyasi ortamın inananlar yönünde rahatlaması, örn: İ.H.L'lerin önündeki engellerin kalkması, başörtüsü meselesinin çözülmesi, vakıf-dernek çalışmalarındaki rahatlamalar, vs. gibi önceden sıkıntıda olunan bir kısım konuların halledilmiş olması; ganimet toplama zamanı geldiği düşüncesiyle nöbet yerlerinin terkine sebep olmamalıdır. Zira, nöbet yerleri zamanından önce terk edilirse Uhud'da  oluğu gibi düşman arkadan dolanır.

Düşman?

İnternetteki, medyadaki, sinemadaki ve diğer alanlardaki olumsuz yayınlar, Nefis, şeytan ve hedeften uzaklaştıracak her şey, arkadan dolaşması muhtemel düşmandır. Diğer bir ifade ile  düşman, nöbet alanını terk etmeye sebep olacak her şeydir. Hâlbuki nöbet ancak muharebe alanına inmek için bırakılabilir. O da yerimizi birine devredersek olabilir.

Sonuç olarak; Giyim-kuşamından saç şekline, insanlarla iletişiminden eğlence anlayışına, siyasi çizgisinden yönetim anlayışına kadar, her konuda Rasulullah'ı örnek ve önder alacak bir neslin yetişmesi için çalışmaya öncelikli olarak ihtiyacımız var. Adam sen de demeden, herkesin elini taşın altına koyması gerekmektedir. Her şeyin resmi yetki sahiplerince halledilmesi gibi bir beklenti hayalden öte sonuç doğurmayacaktır.  Hem değerlerimize uyan yetki sahiplerinin hizmetlerinin devamını sağlayacak seçimlerimizi ve desteğimizi mutlaka göstermeli, hem de onların ulaşamadığı ama alan açtıkları konularda ciddi çalışmalar yapmalıyız.

Eğer bu gün için bize Ganimet lazımsa "fırsatı ganimete çevirmek"  en güzel ganimettir. Hamdolsun! Son dönemde fırsatlar oluk gibi akmakta. Bunun devamı da bizlerin desteğine bağlıdır. Ne mutlu! Önderimiz Rasulullah’tır hedefi için çalışanlara. Vesselam...


* İkon : Simge, popüler kültürün kullandığı, ifade. (moda ikonu, pop müzik ikonu)
* İdol : Alanında tartışmasız üstünlüğü kabul edilen kişi


29.05.2015 MERSİN

Yorumlar