İHSAN HOCA MESELESİNİ DİYANET-HIYANET DÜZLEMİNDE DEĞERLENDİRMEK


Çoğu kere bunu yapıyoruz; ya göklere çıkarıyor, ya da yerin dibine batırıyoruz. Ortasını bulmakta bir türlü başarılı değiliz. Teenni dediğimiz otokontrol mekanizması, Hikmet yani yerli yerince hareket etme prensibi yine devre dışı kaldı.

İhsan Şenocak Hoca, zekâsı, ilmi, duruşu, hitabeti vb. birçok güzel özelliği ile gönüllerimizde müstesna yeri bulunan bir hocamızdır. Bununla birlikte Anadolu Coğrafyasının birlik ve bütünlüğünde çok büyük bir yeri bulunan, İslam dünyasında da göz bebeği olarak görülen Diyanet İşleri Başkanlığının bir kalemde yerin dibine batırılması kabul edilir bir şey değildir. Hele, Diyanet-Hıyanet düzlemi gibi çok bayağı ve yakışıksız bir düzlemde…

Hakkında yeterli bilgi sahibi olmadığımız bir konuda fevri ve hamasi yaklaşımlar göstermenin tam şikâyet ettiğimiz kesimleri memnun edecek kırılmalara neden olacak sonuçları doğurabileceği açıktır. İhsan Hoca’nın açığa alınması ile ilgili haberler ortaya çıkalı beri gösterilen tepkilerin çoğunluğunda kurumsal anlamda Diyanet İşleri Başkanlığını ihanet ve hıyanet içerisinde olmakla itham eden paylaşımlar yayıldıkça  yayıldı.

Bu durumdan duyduğu memnuniyeti ifade etmek için “Ehli Sünnet Kutuplaşması” başlığını atmaktan çekinmeyenleri de gördük. Bununla Ümmetin birlik harcı olan Ehli Sünneti (Sevadı Azam) “Kutuplaşmanın” kaynağı gibi göstermek isteyenlerin niyetleri açığa çıkmış oldu.

Kaldı ki açığa alma çok teknik bir konudur ve görevden alma değildir. Yürütülmekte olan tahkikatın bir gereği olarak zaman zaman baş vurulabilen idari bir tedbirdir. Adli soruşturmaların aksine İdari soruşturmalarda gizlilik esas olduğu için tahkikatı yürüten de hakkında tahkikat yürütülen de içerik konusunda açıklama yapmakta zorlanır. Bununla birlikte Emin olalım; bu bilgi ve iletişim çağında hiç bir şey gizli kalmaz. Eğer birileri İhsan hoca üzerinden Diyanetin ve Ehli Sünnetin itibarına operasyon çekiyorsa bu da ortaya çıkar.

Kanaatim odur ki; bu muhtemel operasyon üzerinden Ehli Sünnetin en önemli kurumsal yapılarından birisi olan Diyanet İşleri Başkanlığı’nı yıpratacak söylemler, tam da operasyon sahiplerinin amacına hizmet eder. Kesinlikle Aklıselim ile davranmak lazım.
O nedenle aceleci olmadan sabredelim. Elbette İhsan hocaya sahip çıkma iradesini göstermekte bir zarar yoktur. Olmalı da! Yeter ki ayrıştırıcı bir dil kullanmadan. Zira elindeki ekmeğine sürmelik yağ bekleyen bu kadar aç gözlü fırsatçı varken USUL VE ÜSLUB korunmak zorundadır. Bilinmelidir ki; İslami ilimlerde Usul Esastan öncedir.

Yüce Kitapta buyrulduğu gibi: " Hakkında kesin bilgi sahibi olmadığın şeyin peşine düşme. Çünkü kulak, göz ve kalp, bunların hepsi ondan sorumludur" ﴾İsra; 36﴿.
Vesselem!
https://osmanhazirhayatadair.blogspot.com.tr/
Osman HAZIR
29.10.2017



Yorumlar